tv3.lv

"Maizes un Sidra svētki" Āraišu dzirnavās

“Maizes un Sidra svētkos” Āraišu dzirnavās 31. jūlijā no pulksten 12.00 varēs baudīt maizi, sidru un iegūt savā īpašumā jauno Sandras Ošiņas “Rudzu grauda recepšu izdevumu”, kurā apkopotas latviešu iecienītāko rudzu miltu ēdienu un maizes receptes.

28. jūlijā 17:06

Maizes un sidra svētkos satiksies “Rudzu ceļš” un “Sidra ceļš”, divi kulinārā tūrisma maršruti, kas iepazīstina ar latviskās identitātes nesējiem, tradicionālo rudzu maizi un dabīgo, no Latvijas āboliem darīto sidru.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Šajā dienā Āraišu dzirnavās kā ik gadu godina jaunās ražas rudzu maizi. Šogad svētkiem plašāks skanējums, iesaistot arī Latvijā darītu sidru no mūsu āboliem, kas simbolizē seno un jauno tradīciju savienošanos. Rudzu rupjmaize ir senu Latvijas kulināro tradīciju nesēja. Savukārt, sidrs ir jauns Latvijas identitātes produkts, jo tikai pirms aptuveni 30 gadiem Latvijā sāka veidoties sidra kultūra. Ar mūsu maizīti un sidru pamatoti  lepojamies, ceļot svētku galdā, ņemot līdzi ciemakukulī un baudot ikdienā.

Svētki notiks Āraišu dzirnavu kalnā – tās ir vecākās holandiešu tipa vējdzirnavas Latvijā, kurās joprojām var malt miltus un iepazīt latviskās maizes tradīcijas. Maizes cepēji un sidrdari, “Rudzu ceļa” un “Sidra ceļa” iniciatori, būs sastopami vaigā, stāstīs un rādīs par sidra darīšanu un maizes cepšanu, sniegs meistarklases un piedāvās degustācijas. Svētkos būs tirdziņš un saimes galds, kurā viesi varēs nogaršot  maizes cepēju veikumu.

Svētku programma ar priekšnesumu, degustāciju, meistarklašu norises laikiem: www.celotajs.lv/maizesidrs.

“Maizes un sidra svētkos” recepšu grāmatu “Rudzu grauda receptes” atvērs tās veidotāja Sandra Ošiņa, kura apkopojusi un izmēģinājusi receptes, un veidojusi arī izdevuma dizainu. Viņa pastāstīs par grāmatiņas tapšanu un savu kulināro pieredzi, iepazīstot rudzu graudu.

Rudzu grauda receptes izdevumā apkopotas 15 gardas un viegli pagatavojamu rudzu miltu un graudu ēdienu receptes. Šo kabatas izmēra grāmatiņu pa ķērienam vērts turēt ikvienai saimniecei, jo ar tās palīdzību varēs ātri atsvaidzināt atmiņā, kā gatavojams rupjmaizes kārtojums, maizes zupa, ķiploku grauzdiņi un citi latviešu iecienīti ēdieni. Rudzu grauda recepšu izlase tulkota angliski un papildināta ar apetīti rosinošiem attēliem, tādēļ grāmatiņu, iespējams, kopā ar Latvijā augušu rudzu miltu paciņu, var droši pasniegt kā suvenīru arī saviem ārzemju draugiem, kuri aizraujas ar kulināriju.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Izdevums elektroniski (latviešu un angļu valodā) pieejams te: https://www.celotajs.lv/lv/p/files/Rye_road_recipes

Lai mēs, latvieši, nepazaudētu rudzu ēdienu tradīciju, un arī turpmāk mācētu gatavot savus īpašos ēdienus, receptes “jālaiž tautās”. Tāpēc Rudzu grauda receptes pieejamas arī digitāli un trīs populārākie rudzu grauda ēdieni – arī video versijā kā top: rudzu formas maize, rupjmaizes kārtojums un maizes zupa www.celotajs.lv/lv/c/brand/ryeroad/dishes.

“Rudzu ceļš” un “Sidra ceļš” ir divi kulināro ceļojumu maršruti Latvijā, kur var ne tikai baudīt šos abus unikālos produktus, bet arī redzēt un uzzināt visu par to tapšanu.

“Rudzu ceļā” apvienojušies maizes ceptuvju, lauku viesu māju un krodziņu saimnieki visos Latvijas novados. Pie viņiem var gan nogaršot visdažādākās rudzu maizes un cienāties ar rudzu ēdieniem, gan mācīties maizi pašiem izcept, gan arī izbaudīt jaunas garšas saderības un receptes. Viss par Rudzu ceļu: www.celotajs.lv/rudzucels.

“Sidra ceļš” ved pie sidrdariem, kuri veido Latvijas īpašo sidra tradīciju un garšu, gatavojot sidru no Latvijas vietējo šķirņu āboliem un mežāboliem. Viss par sidra ceļu: www.celotajs.lv/sidracels.

Galerijā Sandras Ošiņas rudzu graudu ēdieni

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm