tv3.lv

Baklažāni un ķirbji balkona dārziņā. Kādas šķirnes izvēlēties?

Balkona kastēs un podos viens no populārākajiem dārzeņiem ir tomāts, bet starp puķēm, garšaugiem, zemenēm un tomātiem balkona dārziņā labi izaugs arī baklažāni, kabači un ķirbji.

Stādaudzētavas “Zutiņi” saimniece Rūta Beirote iesaka izvēlēties piemērotas šķirnes, tad gan baklažāni, gan ķirbji izaugs balkona dārziņā: “No baklažāniem iesaku “KABERI F1”, kas ir ar maziem auglīšiem un veido kompaktu krūmu, bet no ķirbjiem “Amazonka” vai jebkurš cits mazo augļu ķirbītis, kas neveido stīgas.”

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

R. Beirote aicina balkona dārziņa saimniekiem nekautrēties un vaicāt tirgotājiem par piemērotākajām šķirnēm. Mūsdienās ir tik daudz iespēju arī uz balkona pilnvērtīgi audzēt dārzeņus, kurus agrāk varēja izaudzēt tikai dārzā.

Lai augs ražotu visu sezonu, par to ir jārūpējas. Arī mazajā balkona dārziņā.

“Baklažāns mīl siltumu, mitrumu un labi paēst. Tas nozīmē, noteikti būs jākopj un jāpiebaro, nevarēs aizmirst stūrī līdz rudenim,” stāsta R. Beirote un iesaka: “Podu baklažāniem, kas ir kompakti, pietiks ar 5 līdz 7 litru lielu podu, bet, ja mēģināsi audzēt klasiskās siltumnīcai domātās šķirnes, tad jau būs nepieciešams 10 līdz 15 litru pods.”

Raža būs līdz rudenim un tad var nest iekšā. Lai raža tiešām būtu visu sezonu un augļi būtu daudz un garšīgi, tad visiem balkona dārzeņiem būs jāievēro trīs būtiskus kopšanas nosacījumus:

1. Atbilstoša izmēra pods.  Bieži cilvēki izvēlas skaistus, nelielus podiņus, kas labi izskatās, bet nav praktiski. Realitātē ir par mazu auga saknēm.
2. Laistīšana. Dārzeņus nedrīkst iekaltēt un grēkot ar laistīšanu. Ja tā notiek, apstājas augšana, nobirst ziedi un veidojas mazi, sažuvuši, negaršīgi auglīši
3. Mēslošana. Lai kādi būtu cilvēku uzskati, arī dārzeņiem podos ir jādod ēst.  Tam ir piemēroti bioloģiskie mēslojumi vai  arī kompleksie.  Ja mēslošana nenotiek, augļi veidojas maz, tie ir mazi un negaršīgi. Tāpat, ja augs nebūs paēdis un padzēries, tas būs slims, jutīsies slikti un neko dižu mēs no tā iegūt nevarēsim.

“Tieši mēslojuma un iekaltēšanas dēļ balkona zemenes ražo maz un ir skābas, baklažāni un ķirbji neaizmetās, tomātiņi ražo maz un ir cietiem, skābiem auglīšiem,” skaidro R. Beirote.

Citus padomu par mazdārziņiem lasiet šeit.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm