tv3.lv

Dabas krāsvielas košām Lieldienu olām

Tradicionālā Lieldienu rota ir košas, krāsainas un raibas olas. Kā Lieldienu olas nokrāsot visdažādākos krāsu toņus ar dabiskām krāsvielām?

11. aprīlī 13:10

Olu krāsošanai noderēs dažādas dabas veltes, kas ļaus iegūt visdažādākos Lieldienu olu toņus. Lai krāsa būtu izteiksmīgāka un košāka un vārot neplīstu čaumala, ūdenim pievieno sāli. Savukārt, lai olas būtu skaisti spīdīgas, iesmērē ar sviestu.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Ieteikumi olu krāsošanai ar dabiskām krāsām:

Tradicionāli brūni sārtās. Olu krāsošanai izmanto sīpolu mizas. Krāsojot olas sīpolu mizu novārījumā, iegūtā krāsu gamma variē no zeltaini brūnas līdz sarkanbrūnai krāsai. Novārījumu labāk sagatavot jau iepriekšējā vakarā: sīpolu mizas pievieno ūdenim un vāra aptuveni 20-30 minūtes, tad atstāj ievilkties. Šo novārījumu nākamajā dienā izmanto olu vārīšanai. Krāsošana labāk izdosies ar baltām olām.

Raibi rakstainās. Rakstu veidošanai izmanto lapiņas, ziediņus, sūnas, skujas, smilgas, dzijas gabaliņus, sausos ziedus, zaļumus, rīsus, putraimus un citus materiālus. Nostiprināšanai izmanto marli vai auduma gabaliņus un diegu.

Pavasarīgi rozīgās. Rozā toni iegūst, vārot olas ūdenī, kam pievienota biešu sula vai sagrieztas, sarīvētas bietes. Sarkanos un rozā toņus piešķirs arī asinszāle, avenes, ķirši, dzērvenes un aronijas.

Saulaini dzeltenās. Dzeltenu krāsu iegūst ar kurkumu, novārījuma sagatavošanai ūdenim pievienojot 3 – 5  ēdamkarotes kurkumas. Dzeltenu krāsu dos arī stiprs kumelīšu, ķimeņu vai safrāna novārījums.

Neparastās zilganvioletās. Violetu un tumši zilu toni var iegūt ar upeņu ogām. Var izmantot saldētas ogas vai pašu vārīto ievārījumu, ko pievieno, vārot olas, un patur tās novārījumā vēl pēc vārīšanas, lai krāsa sanāk tumšāka. Arī mellenes dos tādu pašu krāsu efektu.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Koši zilās. Sarkanais kāposts Lieldienu olām piešķir zilu toni. Novārījumu labāk gatavot iepriekšējā dienā: kāpostu sagriež un vāra, tad atstāj ievilkties un nākamajā dienā izmanto olu vārīšanai.

Brūnie dabas toņi. Brūnu toni iegūst, vārot olas kafijas novārījumā.

Zaļganie dabas toņi. Zaļa toņa iegūšanai izmanto spinātus un bērzu lapas.

Avots: “BENU aptieka” klīniskā farmaceite Ilze Priedniece

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm