tv3.lv

Cepta rabarberu‑timiāna siera kūka

Piedāvājam “Zutiņu” saimnieces Rūtas Beirotes gatavoto rabarberu-timiānu siera kūku.

2. jūlijā 10:21

“Rabarberu – timiāna siera kūka ir tikai viens no desertiem, kurā mīlu izmantot šo tradicionāli gaļas un zivju garšaugu. Jo rabarberi ir viens no vasaras lapaiņiem, kas, manuprāt, lieliski saskan ar timiāna spēcīgi maigo garšu,” stāsta Rūta.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Rūta neslēpj: “Ceptās siera kūkas recepte lasot šķiet sarežģīta. Arī es, savulaik tai saņēmos gana ilgi. Neapgalvošu, ka šobrīd tā manā izpildījumā ir ideāla. Bet prasmju pilnveidošanu neatmetu.”

Rūta aicina, “ja gadījumā Jums ir sava recepte, kas sanāk ideāli – droši izmantojiet to. Šis garšu salikums lai kalpo kā iedvesma pamēģināt citādāk!”

Sastāvdaļas

Siera kūkas pamatne: 

  • 200 g smilšu cepumu
  • 120 g sviesta

Siera kūkas pildījums: 

  • 500 g svaigā siera ( Filadelfijas / Mascarpone / cits)
  • ~150 g cukura
  • 2 ēdk. miltu
  • 3 olas
  • ~70 g saldā krējuma
  • ~3 ēdk. timiāna cukura

Rabarberu pildījums: 

  • ~200 g rabarberu
  • 4 ēdk. cukura
  • 1 ēdk kartupeļu cietes
  • pirkšķītis ūdens.

Pagatavošana

Cepumus sasmalcina, pievieno izkausētu sviestu, ievieto kūkas formā, izveidojot maliņas un ievieto krāsnī uz ~ 15 min.

Foto: RŪTA BEIROTE

Rabarberu masa:

Rabarberus nomizo un uzvāra katliņā kopā ar pirkšķīti ūdens. Pievieno cukuru un beigās arī  cieti, lai izveidotu biezam ķīselim līdzīgu masu.

Foto: RŪTA BEIROTE

Timiāna cukurs:

Ņem buntīti citrontinmiāna un nolupina mīkstās lapiņas no koksnainās daļas.

Kafijas dzirnaviņās liek 3 karotes brūnā cukura, pievieno citrontimiāna lapiņas un, ja vēlamies  pavisam svaigi citronīgu aromāu – arī savas 5 citronu verbēnas lapiņas. To visu samaļ viendabīgā masā.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Siera masa:

Foto: RŪTA BEIROTE

Svaigo sieru lēni saputo ar cukuru, pievieno pa olai, arī pagatavoto timiāna cukuru, saldo krējumu un miltus. Lēni saputo viendabīgā masā, nepārkuļot un nepiedzenot ar gaisu.

Virsū cepumu kārtai klāj rabarberu masu un pa virsu siera masu.

Cep ~180*C 70 – 90 minūtes.

Foto: RŪTA BEIROTE

! Siera kūkām ir arī īpaša cepšanas metode – zemos grādos ūdens peldē. To variet palūkot citās receptēs. Atzīšos – esmu par slinku tik smalkām nodarbēm, tamdēļ pieeju lietām vienkāršāk. Rezultāts, iespējams, neatbilst 5 zvaigznīšu restorānam, bet ģimenei garšo pat ļoti.

Rabarberu – timiāna siera kūka parasti tiek pasniegta nākamajā dienā.

Pēc cepšanas kūkai ļaujam atdzist un ievietojam ledusskapī.

Izcili, ja rabarberu pildījums ir maigs, bet ļoti netek laukā no nogrieztas kūkas šķēles.

Pirms pasniegšanas parasti uzmaļu vēl vienu porciju timiāna cukura, ar kuru nedaudz pārkaisu kūkas šķēli vai putukrējuma rotājumu, ar kuru bieži papildinu šo desertu pasniedzot.

Tas piešķir koši zaļu krāsu un burvīgu smaržu, liekot nojaust – ka šī kūka nav gluži parasta un tradicionāla.

Labu apetīti!

Citas Rūtas receptes atradīsiet šeit

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm