tv3.lv

Vienkāršas gurķu marinādes ziemas krājumiem

Vasaras vidus ir īstais laiks, lai gatavotu krājumus ziemas mēnešiem. Gurķi un citu dārza labumi jau ienākušies kaudzēm, tā vien prasās liekami burkās! Piedāvājam marinādēs, kas noderēs gan gurķu, gan kabaču, kad citu dārzeņu marinēšanai.

21. jūlijā 7:37

Pirms izvēlaties vienu no piedāvātajam marinādēm, arī pats vari pagatavot savu marinādi, ja ievērosi dažus noteikumus.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Marinādes pagatavošanas noteikumi:

  • Svarīgi pareizi aprēķināt marinādes un sastāvdaļu daudzumu.
  • Litra burkai parasti sagatavo 0,5 litrus marinādes.
  • Sāls, cukurs, pipari un dažas citas sastāvdaļas arī palīdz labāk saglabāt produktu.
  • Diļļu ziedi vai sēklas, fenkelis piedos produktam pikantu aromātu. Ķiršu, jāņogu, upeņu lapas dos gurķiem kraukšķīgumu. Mārrutki un ķiploki piedos aromātu un pikantumu. Bieži vien pievieno arī dilles, baziliku, fenkeli, pētersīļus.
  • Garšvielas marinādei pievieno tieši gatavošanas laikā. Tā bieži dara ar lauru lapām, graudu pipariem, sinepju sēklām.
  • Cukuram un sālim marinādē ir obligāti jāizšķīst. Šķīdumu pavāri vismaz 5 minūtes.
  • Etiķi lej jau gatavā marinādē vai neilgi pirms gatavības. Ilgi vārīt šķidrumu ar etiķi nedrīkst.
  • Sāli konservēšanai ņem rupjo un bez joda.
  • Gurķus (arī citus dārzeņus) kārtīgi nomazgā siltā ūdenī, galiņus nogriež. Tad atstāj gurķus aukstā ūdenī uz 2-3 stundām.
  • Burkas mazgā ar sodu un sterilizē. Arī vāciņus sterilizē.
  • Konservus parasti aizvāko ar metāla vāciņiem. ievērojot visus šos nosacījumus saimniece var būt pārliecināta par labu iznākumu.

Piedāvājam piecas marinādes receptes

Gurķu marināde ar esenci

Sastāvdaļas: 

Ūdens – 1 l

Esence 70% – 10 ml

Cukurs – 40 g

Sāls – 20 g

Lauru lapa – 1 gb

Krustnagliņa – 1 gb

Melnie pipari graudu – 3 gb

Pagatavošana: 

Uzvāra ūdeni, pievieno sāli, cukuru. Samaisa līdz viss ir izkusis. Pievieno lauru lapu, krustnagliņu un piparus. Šķidrumu uzvāra piecas minūtes, noņem no uguns. Pievieno esenci un samaisa.
Pārlej karsto marinādi gurķiem, aizvāko. Burkā var pievienot mārrutku lapu, ķiršu lapu un upeņu lapu.

Parastā gurķu marināde ar galda etiķi

Sastāvdaļas: 

Ūdens – 1 l

Sāls – 40 g

Cukurs – 40 g

Galda etiķis 9% – 60 ml

Pagatavošana: 

Sterilizētā burkā liek garšvielas – dilles, ķiploki, pipari, smaržīgi pipari. Uz litra burku pietiks ar vienu diļļu ziedu, daiviņa ķiploka, 2-3 graudi piparu. Saliek sagatavotus gurķus, uzkarsē ūdeni un aplej tos. Pēc 15 minūtēm nolejiet ūdeni atpakaļ katlā un uzvāra marinādi, pievienojot vajadzīgo daudzumu sāls un cukura. Pavāra 5 minūtes pielej etiķi. Ar karstu marinādi pārlej gurķus un aizvāko.

Gurķu marināde ar sinepēm

Sastāvdaļas:

Ūdens – 1 l

Cukurs – 40 g

Sāls – 40 g

Sinepju sēklas – 4 g

Ķiploki – 4 daiviņas

Pipari – 4 g

Etiķis 9% – 80 ml

Pagatavošana: 

Uzvāra ūdeni vai šķidrumu no gurķu burkas, ar ko tie tika aplieti. Pievieno cukuru, sāli, samaisa. Katlā liek ķiploku daiviņas veselas, pievieno piparus, sinepju sēklas. Pavāra šķidrumu 5 minūtes, pievieno etiķi. Uzvāra marinādi un pārlej gurķus. Burkās zem gurķiem liek dilles, ķiršu lapas, upeņu lapas.

Gurķu marināde ar citronskābi

Sastāvdaļas: 

Ūdens – 1 l

Cukurs – 60 g

Sāls – 20 g

Lauru lapa – 1 gb

Ķiploku daiviņa – 2 gb

Pipari smaržīgie – 4 gb

Pipari – 4 gb

Pagatavošana: 

Burkas apakšā liek ķiršu lapas un jāņogu lapas, gabaliņu asā pipara. Piepilda burku ar gurķiem. Uzvāra ūdeni, pieber cukuru un sāli. Iemet ķiploku daiviņas, lauru lapu, piparus. Vāra 5 minūtes, pieber citronskābi. Vāra vēl 5 minūtes. Marinādi ar citronskābi izmanto gurķu trešās reizes pārliešanai. Pirmās divas reizes gurķus pārlej ar parastu, vārošu ūdeni, atstāj uz 10 minūtēm un pēc tam izlej izlietnē.

Saldā gurķu marināde

Sastāvdaļas: 

Ūdens – 1 l

Sāls – 40 g

Cukurs – 0,2 kg

Etiķis 9% – 0,2 l

Ķiploki – 6 daiviņas

Pagatavošana: 

Uzvāra ūdeni, pieber cukuru, sāli, pieliek ķiplokus. Vāra 5 minūtes, pielej etiķi. Pagaida kamēr marināde atkal sāk vārīties un tūlīt lej virsū gurķiem. Šai marinādei ir izteikta saldi skāba garša. Šādā marinādē parasti marinē mazos gurķīšus.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm