tv3.lv

Kā pagatavot majonēzi?

26. janvārī 17:17

Bieza, krēmīga majonēze no svaigām, paša izvēlētām sastāvdaļām, ko dāsni uzziest uz maizītes, rūtot karbonādi vai pievienot salātiem? Nav obligāti jātestē visi veikalu plauktos pieejamie smēriņi, lai ko tādu liktu savas mājsaimniecības galdā. Raidījumā “Izgaršo Latviju” tā vadītājs, mūziķis un aktieris Kristaps Rasims demonstrē, kā viegli un ātri pagatavot klasisku majonēzi no vai ikvienā virtuvē pieejamām sastāvdaļām. Recepti atradīsi zemāk.

Šī ēdiena piedeva radusies Francijā un apvīta leģendām. Viena no tām vēsta, ka tālajā 18. gadsimtā, kad Septiņu gadu kara laikā  kareivīgie angļi aplenkuši Majonas pilsētu Francijā, tās iemītniekiem izbeigušies pārtikas krājumi. Beigu beigās bijusi vairs tikai olīveļļa un olas, ko dēja pēdējās vistiņas. No tām pavārs gatavojis omletes, kas, lai arī gardas, apnikušas. Draudējis jau izcelties dumpis, jo kareivji protestējuši. Armijas pavārs sācis eksperimentēt un pasniedzis mērci no olu dzeltenuma, olīveļļas, sāls, cukura un garšvielām. Tā majonēze bija dzimusi.

Ja šī vienkāršā recepte tevi ieinteresēja, lūk padomi, kā to pagatavot, vēl aizdarot ar franču sinepēm.

Sastāvdaļas

200 g olīveļļa
4 olu dzeltenumi
Šķipsna sāls
1 tējkarote franču sinepes
Citrona miziņa un sula pēc garšas

Majonēzes pagatavošana

Samaisi 4 olu dzeltenumus ar karoti sinepju.

Maisot lēnām pievieno olīveļļu.

Visbeidzot masai pievieno šķipsnu sāls, pierīvē citrona miziņu pēc garšas un piespiež citrona sulu. Visu samaisa un ļauj nedaudz ievilkties.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm