tv3.lv

Vienkāršas receptes: zaļo tomātu čatnijs un saldais ievārījums

Zaļo tomātu čatnijs ir vēl viena lieliska mērce gaļas ēdieniem, ko varam sagatavot ziemas krājumiem jau laikus. Savukārt, zaļo tomātu ievārījums ar pankūkām vai saldējumu garšo lieliski. Receptes iesaka Rūta Beirote no z/s “Zutiņi”.

18. augustā 12:37

“Sākotnēji tomāti ar cukuru var šķist pavisam nesavienojamas lietas. Bet aizspriedumi dzīvo tikai mūsu galvās un tos ātri vien izkliedē mūsu garšas kārpiņas. Turklāt, izmantojot visu, arī zaļos tomātus, kas dārzā un siltumnīcā izauguši, neko nelaižam zudumā. Variantu čatnija pagatavošanai ir daudz tāpat kā arī papildu elementu, ko varam pievienot,” stāsta Rūta.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Bieži rodas jautājums – vai zaļos tomātus vispār var lietot uzturā, vai tas nav kaitīgi un indīgi?

Zaļo tomātu čatnijs

Foto: RŪTA BEIROTE

Sastāvdaļas

1 kg piengatavu tomātu

3 brangi sīpoli

3 daiviņas ķiploka

2 ēdk. rīvēta ingvera

~1 ēdk. sāls

~ 3 ēdk. cukura

~ glāze ābolu vai vīna etiķa

gabaliņš čili

Piparu maisījums (Melnie, smaržīgie, krustnagliņas)

Pagatavošana

  1. Zaļos tomātus sagriež mazos gabaliņos un liek katlā vārīties.
  2. Pievieno uz pannas apceptus sīpolus un ķiplokus.
  3. Pievieno ingveru un vāra, līdz masa kļūst viendabīga un tomāti caurspīdīgi.
  4. Pievieno sāli, cukuru, etiķi un garšvielas, pielāgojot tās savām garšas kārpiņām.
  5. Vāra, līdz virums kļūst viendabīgāks un ir gatavs. Lej burkās, atdzesē un aizvāko.
  6. Glabā vēsā pagrabā vai ledusskapī.

Lai labi garšo!

Rūtas padomi!

  • Ja čatnijs labāk patīk vijīgs un viendabīgs kā mērce, to īsi pirms tas gatavs, var sablendēt kaut vai ar rokas blenderi turpat katlā.
  • Lielisku garšu un struktūru var panākt, zaļo tomātu čatnijam pievienojot arī pāris skābāku ābolu. Tāpat tos var kombinēt ar plūmēm, aličām vai pat cidonijām. Izmēģiniet!
  • Ja ir vēlme, lai čatnijs būtu īpaši maigs un salds, tomātus pirms gatavošanas var noblanšēt verdošā ūdenī.

Zaļo tomātu ievārījums – salds un gards

Foto: RŪTA BEIROTE

Sastāvdaļas

1 kg piengatavu zaļo tomātu

1 kg cukura

2 citronu sula

Pagatavošana

  1. Tomātus sagriež mazos kubiciņos (kā dārzeņus rosolam)
  2. Katliņā ielej mazliet ūdens, ieber tomātus un vāra. Kad tomāti vārījušies ~20 min un jau mainījuši krāsu, pieber cukuru un turpina vārīt.
  3. Noputo, pielej no citroniem izspiestu sulu, vēl mirkli pavāra un tad pilda burkās un vāko ciet.
  4. Glabā pagrabā kā jebkuru ievārījumu.

Lai labi garšo!

Zināšanai 

Zaļo tomātu ievārījums un mazie tomātu gabaliņi pēc garšas ļoti atgādina kivi. Ja ir vēlme, lai tomātu ievārījums būtu viendabīgāks, to var viegli sablendēt ar rokas blenderi turpat katlā. Tādā gadījumā  gan ievārījums kļūs arī nedaudz šķidrāks, bet tas lieti noder, ja garšo ievārījumi, kas atgādina džemu vai, ja plānots zaļo tomātu ievārījumu izmantot kūkās un biskvītos.

Rūtas padoms!

  • Ja tomāti ir zaļāki, tie reizē ir arī nedaudz rūgtāki. Vārot ievārījumu, rūgtums pazūd, tomēr dažkārt  ievārījumam piemīt neliels asums. Tas nav netīkams, gluži pretēji – lieliski garšo, ja vēl pievieno nedaudz kanēļa.
  • Tomēr, ja ir vēlme pēc maiga, zīdaina tomātu ievārījuma, tos pirms lietošanas var noblanšēt – uz mirkli ievietot vārošā ūdenī un tad atkal noskalot zem krāna aukstā. Šādi no viegli rūgtenās pēcgaršas ir iespējams tikt vaļā.

Ja kārojas zaļo vai sarkano tomātu, tie ir pieejami iegādei z/s “Zutiņi”. Par esošajiem piedāvājumiem parasti informē https://www.facebook.com/zutini

Citus Rūtas padomus vai receptes atradīsi šeit.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm