tv3.lv

Zaļie tomāti: kas jāņem vērā to izmantošanā

Zaļos tomātus var iedalīt divos veidos: zaļš, kad tas ir pilnībā nogatavojies, jo tāda ir šķirne, tāpat kā melnie, lillā un vēl citās krāsās un nenogatavojies. Šajā reizē par zaļajiem tomātiem, kas nav gatavi, iekrāsojušies savas šķirnes krāsā.

18. augustā 11:16

“Zaļie tomāti, izmantot vai tomēr ne un kādas ir drošākās receptes, par to daudz tiek runāts vasaras beigās,” teic “Zustiņu” stādaudzētavas saimniece Rūta Beirote.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Zaļie tomāti ir stingri, viegli sagriežami un, tāpat kā citas šķirnes, ar zemu kaloriju daudzumu, un viens vidēji (123 grami) zaļš tomāts satur 28 kalorijas.

Stereotips: zaļie tomāti ir indīgi tāpat kā zaļie kartupeļu bumbuļi

“Vai zinājāt, ka tomāta zaļie augļi patiesībā ir viltīgs aizsargmehānisms. Šādi tomāts aizsargājas no savu augļu zaudēšanas. Kamēr tie vēl nav gatavi un sēklas nav nobriedušas, augļu krāsa ir zaļa, lai neviens tos nepamanītu starp lapām. Tāpat zaļie tomātu augļi satur indīgo alkaloīdu solanīnu, kas pēc garšas ir rūgts un nepatīkams un lielos apjomos arī indīgs, izraisot dedzināšanu kaklā, rūgtu garšu mutē, sliktu dūšu, vemšanu. Šādi tomāts aizsargājas no visiem, kas gribētu to apēst pirms laika, pirms sēklas ir gatavas,” stāsta Rūta.

Nenogatavojušies, zaļie tomāti satur vairāk alkaloīdu nekā nogatavojušies, tāpēc tos ir grūtāk sagremot. Dažiem cilvēkiem tie var izraisīt kuņģa-zarnu trakta problēmas, tāpēc tos nevajadzētu ēst neapstrādātus, raksta portāls healthline.com.

“Te gan jāteic, ka, lai šādus simptomus iegūtu, ir jāapēd krietni daudz solanīna un tik daudz zaļu bumbuļu pa spēkam apēst būtu vien dzīvniekam nevis cilvēkam,” teic Rūta.

Arī uztura speciāliste Eva Kataja teic: “It kā jau viņiem nevajadzētu būt kaitīgiem, ja tos cep, vāra, marinē un ko tik vēl nedara. Protams, nogatavinātam tomātam vajadzētu būt ar augstāku vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu saturu.”

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Tiklīdz sēklas ir nobriedušas, tomātu krāsa mainās uz sarkanu, dzeltenu, oranžu, uz košu tā, lai visi to var pamanīt.

“Gataviem tomātiem garša kļūst salda un patīkama, sak: nāciet visi, ēdiet, ņemiet, nesiet tālāk, jo ēdot un plosot augļus, izsējiet sēklas pēc iespējas tālāk un vairāk! Kartupeļu zaļos ziedu bumbuļus noteikti nevajag ēst, bet ar zaļajiem tomātiem viss nav tik traki,” skaidro Rūta.

Pirms gatavošanas zaļos tomātus nepieciešams sašķirot

Zaļie tomāti ir lieliski piemēroti konservēšanai un mērču pagatavošanai. Tie ir pikanti un nedaudz skābi, tāpēc piešķir ēdieniem unikālu garšu un krāsu. Viens no izplatītākajiem zaļajiem tomātiem ir uzkodu pagatavošana sviestmaizēm un gaļai.

“Lai saprastu, kam kuri tomāti būs piemēroti, pēc siltumnīcas novākšanas tomātus nepieciešams sašķirot. Tie, kas nedaudz sāk krāsoties vai ir manāmas krāsošanās pazīmes, liekami gatavoties,” skaidro R. Beirote un piebilst: “Piengatavībā esošos tomātus (bāli zaļi) varam vārīt mērcēs, zaptēs un čatnijos.”

Negatavos, ļoti zaļos tomātus, kas parasti ir mazāki no pēdējiem ķekariem, varam gatavot lielākā ūdens daudzumā – skābēt un marinēt. Divas vienkāršas receptes – zaļo tomātu čatnijs un zaļo tomātu saldais ievārījums.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

“Tie satur visvairāk solanīna, tomēr nomērcējot tos ūdenī un pēc tam marinādēs, solanīna daudzums augļos samazinās. Šos, ļoti zaļos, negatavos tomātus pirms gatavošanas ir vēlams noblanšēt, neatkarīgi no tā, cepsiet tos vai marinēsiet. Šādi samazināsim rūgto garšu ēdienā,” atklāj Rūta.

Rezumējot par zaļajiem tomātiem:

  • Sašķirojam zaļos un piengatavībā esošos.
  • Pavisam zaļos nomērcējam un noblanšējam, lai mazinātu solanīna saturu. Kā arī izmantojam receptēs, kur paredzētas marinādes.
  • Nelietojam zaļo tomātu ēdienus regulāri un lielos apjomos.
  • Lai izdodas! Un, lai šādi arī izdodas samazināt pārtikas atkritumus. Jo, ja reiz mēs esam ko izaudzējuši, nebūtu prātīgi to aizlaist zudumā.

Pārdomās un padomos dalījās: Rūta Beirote, z/s “Zutiņi”. Vairāk padomus un ieteikumus no Rūtas atradīsi šeit.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm