tv3.lv

Zinātnieki: mazkaloriju saldinātāji ir kaitīgi

Zinātnieki pētījumā ir atklājuši, ka daži mākslīgie saldinātāji izjauc mikrobus mūsu zarnās, iespējams, tādā veidā, tas palielina svara pieauguma, diabēta un sirds slimību risku.

21. septembrī 9:03

Visiem ir zināma tā sajūta, ka jūs dzerat diētisko dzērienu, izbaudot saldo garšu, bez vainas sajūtas par kalorijām, kas saistītas ar cukuru. Bet jauns pētījums liecina, ka šie mākslīgie saldinātāji nebūt nav tik nekaitīgi, kā kādreiz domāja, jo tie var pat palielināt diabēta vai svara pieauguma risku, raksta portāls nationalgeographic.com.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Foto: PIXABAY

Zinātniekiem jau sen bija aizdomas par saistību starp mākslīgajiem saldinātājiem un cilvēku aptaukošanos, taču līdz šim šī saikne bija pierādīta tikai laboratorijas pelēm.

Tagad Izraēlas zinātnieki pirmajā šāda veida izmēģinājumā ir pārbaudījuši šīs ķīmiskās vielas cilvēkiem. Viņu rezultāti liecina, ka mākslīgie saldinātāji ne tikai traucē mikrobiem, kas dzīvo cilvēku zarnās, kas ir būtiski svarīgu uzturvielu nodrošināšanai, K vitamīna sintezēšanai un uztura šķiedrvielu sagremošanai, bet daži var ietekmēt to, cik ātri organisms izvada cukuru no zarnām un asinīm pēc ēšanas. Jo ilgāk glikoze paliek asinīs, jo lielāks ir diabēta, sirds un asinsvadu slimību un hronisku nieru slimību risks.

“Tie tiek izmantoti ar cerību piešķirt mums saldu garšu, nedomājot par kalorijām,” saka imunologs Erans Elinavs no Veizmana Zinātņu institūta (Weizmann Institute of Science) Izraēlā, kurš vadīja jaunāko pētījumu.

imunologs Erans Elinavs

“Saldinātāji, kas nav barojoši, cilvēkiem ir kaitīgi.”

Katrā cilvēkā ir unikāls mikrobu buķete – baktērijas, vīrusi un sēnītes, kas dabiski dzīvo mūsu ķermenī un uz tā – zarnās, degunā, mutē, uz ādas un acīs. Šūnu skaits, kas veido šo plašo mikrobu kopienu, ir aptuveni vienāds ar šūnu skaitu cilvēka ķermenī. Šī kopiena, ko sauc par mikrobiomu, tiek iesēta dzimšanas brīdī, un tā ne tikai palīdz gremošanu, bet arī aizsargā pret patogēniem un atbalsta imūnsistēmu.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Mikrobiomas traucējumi cilvēkiem rodas tāpēc, ka saldinātāji, kas nav saistīti ar uzturu, kaut arī tiem ir nulle vai zems kaloriju saturs, kalpo kā barības vielas dažiem mikrobiem, kas pēc tam vairojas. Tas izraisa nelīdzsvarotību mikrobu populācijās, kas var izraisīt hronisku zarnu iekaisumu vai pat resnās zarnas vēzi.

Maikls Gorans, pediatrijas profesors un Losandželosas Bērnu slimnīcas (Nutrition and Obesity at Children’s Hospital) uztura un aptaukošanās programmas direktors saka:

pediatrijas profesors Maikls Gorans

“Tie ir izstrādāti tā, lai nesaturētu kalorijas, bet ne mūsu zarnu mikrobiem, kas joprojām var uz tiem attīstīties.”

Izraēlas pētījums apstiprina, ka saldinātāji, kas nav uztura bagātinātāji, var izjaukt zarnu mikrobiomu divu nedēļu laikā pēc iedarbības, un liecina, ka to ietekme uz cukura metabolismu var atšķirties no cilvēka uz cilvēku.

pediatrijas profesors Maikls Gorans

“Tas ir pārliecinošs pētījums, kas parāda, ka šie saldinātāji patiešām ietekmē cilvēka ķermeni. Un arī tiem ir līdzīga iedarbība, neskatoties uz to, ka tie ir dažāda veida savienojumi.”

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Tam piekrīt arī uztura speciālists Deivids Katcs Jēlas Universitātes, Jēlas-Grifinas profilakses pētījumu centra (Yale-Griffin Prevention Research Center) dibinātājs: “Šis ir smalks, sarežģīts un nopietns pētījums, kas pārliecinoši nosaka, ka saldinātāji, kas nav uztura bagātinātāji, pasliktina glikozes metabolismu, radot īpašus bojājumus mikrobiomā.”

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm