tv3.lv

Nav nekā trakāka par novārgušu, sastresjušos tomātu stādu. Ko var sēt aprīļa sākumā?

Dārzā mēs varam sēt tikai tad, kad zeme ir iesilusi un sāk “runāt” caur kukaiņiem un asniem. Tie ir galvenais rādītāji. “Dārznieku forumi spēj uzcelt tādu paniku, kas sabojā ļoti daudzas potenciālās ražas un ziedu priekus nākotnē,” teic ”Zutiņu” stādaudzētavas saimniece Rūta Beirote.

”Ja aiz loga ir sniegs un tev šķiet, ka tu jau vari kaut ko iesēt, jo visi jau sēj, bet izstādīt jau tu nevarēsi tad, kad visi izstādīs. Rādītājs ir tas, kas konkrētajā vietā ir aiz loga,” skaidro R. Beirote.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

”60% stādu vai ražas uz palodzes mums aiziet bojā pāragras rīcības dēļ. Kaut kas jau izaugs.

Rūta Beirote, “Zutiņu” stādaudzētavas saimniece

Ja tas dara prieku, tad mēs mazdārziņu uz palodzes varam uztvert kā psihologa pakalpojumu.

Viss ir kārtība. Var un vajag darīt, bet, ja gribam ražu, tad ir vērts mazliet, mazliet paciesties. Ja runājam par palodžu stādu audzēšanu. Nav nekā trakāka par uz palodzes novārgušu un sastresjušos tomātu stādu,” atklāj Rūta Beirote.

”Nākamais, ko mēs bieži nevaram sagaidīt, nogrābjam un pamanām, ka nav neviena zaļa asna, tad jau viss ir nosalis, nomiris.

Rūta Beirote, “Zutiņu” stādauzētavas saimniece

Patiesībā mums ir jāļauj dobei, dārziņam pamosties tajā laikā, kad tas grib, nevis mest ārā piparmētras, jo tās nemodīsies.

Modīsies, bet pēc divām trīs nedēļām, kad būs pietiekami pārliecinātas, kad nebūs vairs jaunu salu un sniega, kuru dēļ aizies bojā,” skaidro R. Beirote.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Kamēr dārza zeme iesilt, audzē uz palodzes un siltumnīcā. Uz palodzes stāda sīpollokus, mikrozaļumus un dīkstus, ko diezgan ātri var apēst.

”Siltumnīcā agrā sēja šobrīd ir ļoti piemērota tieši redīsiem, bet uz palodzes mēs varam izaudzēt pirmos salātu stādus, kurus izstādīt siltumnīcā. Redīsiem ļoti svarīgs ir vēss laiks. Redīsu šķirnes visbiežāk izdīgst 40 līdz 60 dienu laikā.

Rūta Beirote, “Zutiņu” stādauzētavas saimniece

Ja mēs aprīļa sākumā siltumnīcā iesējam redīsus, tad maija sākumā mēs jau varam tos ēst.

Tas ir īstais laiks, jo tad vēl nav trakie karstumi. Redīss, tikko tam būs par karstu, izziedēs. Maija beigām redīss no karstuma būs saguris, izkurkstējis, saziedējis un mums būs mazāka raža. Kamēr ir vēss, tikmēr redīsi un salāti ir siltumnīcās, par kuriem priecājamies un kurus būsim apēduši līdz tam laikam, kad siltumnīcā stādīsim tomātus un gurķus,” skaidro R. Beirote.

Dārzs mostas ar tulpēm un narcisēm. Kamēr tur ir sniegpulkstenītes un sniega rozes, tas ir krietni par ātru. ”Ir tāds seno laiku indikators, mazie, sarkanie kukainīši, ja tie ložņā pa dobi, tad zinām, ka zeme ir iesilusi, kukainīši ir pamodušies, mēs varam sākt tajā dobē kaut ko darīt,” teic R. Beirote.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm