tv3.lv

Pēcsvētku bieds – paģiras: kāpēc tās rodas un kas var palīdzēt justies labāk

Šķietami neatņemama Līgo svētku un Jāņu sastāvdaļa ir ne tikai ķimeņu siers un speķa pīrāgi, bet arī alus. Nereti līgošana sit tik augstu vilni, ka nevienam nav iespējams izsekot līdzi, cik alus kausu izdzerts, bet nākamais rīts tiek sagaidīts ar izkaltušu rīkli un galvassāpēm. Kāpēc paģiras rodas, un kā mazināt pēcsvētku rīta nepatīkamās sajūtas?

Kā ‘’tv3.lv’’ skaidro ‘’Veselības centru apvienības’’ neiroloģe Dace Bērziņa, alkohola paģiras ir garīgo un fizisko simptomu kombinācija, kas rodas nākamajā dienā pēc nozīmīgas alkohola lietošanas epizodes, sākot ar brīdi, kad alkohola koncentrācija asinīs tuvojas nullei.  Simptomi parasti rodas aptuveni 8–10 stundas pēc alkohola lietošanas, ja tā koncentrācija asinīs ir bijusi vairāk nekā 0,8 promiles, taču dažreiz nebūt nav nepieciešama tik liela alkohola koncentrācija asinīs, lai nākamā dienā justos slikti.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Alkohols ir galvenais paģiru iemesls, taču arī citi alkoholiskajā dzērienā esošie garšas un smaržas pastiprinātāji var veicināt paģiru attīstību. Tieši tas izskaidro, kāpēc pēc burbona vai tumšā alus lietošanas, pēc liķiera vai šampanieša nobaudīšanas nākamā dienā paģiru sindroms ir smagāks nekā citam lietotājam, kas malkojis tikai dzidro spirtoto dzērienu bez piedevām. Arī vīnā esošais sulfīts, kurš darbojas kā produkta konservants, var izraisīt galvassāpes nākamā dienā.

Pavisam medicīnā ir verificēti 47 paģiru simptomi, bet pazīstamākie no tiem ir:

  • slāpes;
  • izteikts nogurums;
  • vājums;
  • galvassāpes;
  • apātija;
  • svīšana;
  • paātrināti sirdspuksti;
  • sāpes vēderā;
  • slikta dūša;
  • vemšana;
  • traucēta uzmanība;
  • koncentrēšanās problēmas;
  • miegainība;
  • nemiers;
  • miega problēmas.

Kāpēc alkohols rada paģiras?

Daudzi pazīst alkohola atstātās ‘’pēdas’’ pēc lustīgāka vakara, taču kas tieši tajā ir tāds, kas no rīta var likt justies ne visai labi? Bērziņa norāda – tas izskaidrojams ar to, ka alkohola lietošana rada noteiktus stāvokļus organismā, kas savukārt rada paģiras.

Viena no lietām, ko alkohols dara, ir – nomāc smadzenēs veidojošos hormona vazopresīna izdalīšanos. Vazopresīns sūta signālus nierēm, liekot tām aizturēt šķidrumu. Alkohols veicina urinēšanu un lieku šķidruma zudumu. Savukārt viegla dehidratācija jeb organisma atūdeņošanās rada slāpes, nogurumu un galvassāpes. Un jo izteiktāk organismā trūks šķidruma, jo spēcīgākas galvassāpes un nespēks.

Tāpat alkohols no organisma tiek izvadīts oksidatīvos procesos, kas norisinās aknās. Sākotnēji specifisks enzīms etanolu pārveido līdz acetaldehīdam, no kura savukārt veidojas acetāts un ūdens.  Bērziņa norāda, ka ir pierādīts – etanols viegli šķērso asinsvada un smadzeņu vielas barjeru (pazīstama arī kā hematoencefālā barjera) un tā koncentrācija smadzeņu audos ir ļoti līdzīga tā koncentrācijai asinīs. Tādejādi arī paģiru simptomi kā galvassāpes, sliktā dūša, apātija un koncentrēšanās traucējumi ir saistāmi ar etanola lietošanu.

Turpretim ir mazāka iespēja, ka acetaldehīda koncentrācija var tieši ietekmēt paģiru smagumu, taču pierādīts, ka ilgstošas alkohola lietošanas gadījumā acetaldehīds var veidoties no smadzeņu audos esošā etanola arī oksidatīvu procesu rezultātā, un tur izveidojies acetaldehīds  rada oksidatīvo stresu un iekaisumam raksturīgu ainu. Arī aknās, aizkuņģa dziedzerī, kuņģa zarnu traktā un citos orgānos acetaldehīds veicina iekaisumu (toksisku bojājumu).

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Alkohols tiešā ceļā arī kairina kuņģa gļotādu, stimulējot kuņģa skābes izdalīšanos. Tas var izraisīt dedzināšanas sajūtu kuņģī, sāpes, iekaisumu, līdz ar to esošā kombinācija rada sliktu dūšu un vemšanu.

Anete Skuja, f64

Kaut lielākā etanola daļa tiek izvadīta, to pārveidojot līdz acetonam un ūdenim, pastāv arī etanola sadalīšanas ceļš caur aknās esošajām mikrosomālām etanola oksidēšanas sistēmām. Bērziņa paskaidro, ka tai ir liela nozīme saiknē starp alkohola metabolismu un iekaisuma reakciju. Šī sistēma etanolu katalizē acetaldehīdā, bet paralēli tam rodas brīvie skābekļa radikāļi. Tie ir skābekli saturošas molekulas ar nepāra elektroniem, kas ļauj tiem viegli reaģēt ar citām molekulām. Brīvos radikāļus parasti iznīcina antioksidanti, taču liela daudzuma alkohola lietošana izraisa nelīdzsvarotību starp brīvo radikāļu un antioksidantu daudzumu. Brīvo radikāļu pārpilnība rada acetaldehīda savienošanos ar proteīnu, ko ķermenis jau neatpazīst kā savu, uzskata par svešinieku un izraisa iekaisuma reakciju (imūnreakciju). Un iekaisums veicina sliktu pašsajūtu, kas ir līdzvērtīga tai, ko cilvēki jūt, kad viņi ir slimi.

Visbeidzot alkohola intoksikācija ietekmē miega cikla arhitektūru. Alkohola lietošana pirms gulētiešanas var negatīvi ietekmēt miegu, mainot bioloģiskos miega ritmus. Konkrēti lielās koncentrācijās alkoholam ir nomierinošas īpašības, un tas bieži vien joprojām tiek metabolizēts miega sākumā. Ķermenis pielāgojas tam, samazinot laiku, kas nepieciešams, lai aizmigtu, kā arī aizkavējot ātro acu kustību (REM) miegu un palielinot laiku, kas pavadīts dziļā miegā. Tomēr miega otrajā pusē, kad alkohola koncentrācija asinīs samazinās, notiek kompensējošas izmaiņas, kas pazīstamas kā “atsitiena efekti”. Tas attiecīgi palielina REM un nomoda periodus (pamošanās skaitu un/vai ilgumu pēc miega sākuma), galu galā samazinot miega daudzumu un kvalitāti. Rezultātā saglabājas nogurums un samazinās darba produktivitāte.

Bērziņa piebilst, ka vairāki no šiem simptomiem rodas arī hroniskas (pārmērīgas, ilgstošas) alkohola lietošanas jeb alkoholisma (slimības) gadījumā. Hroniska alkoholisma gadījumā sakarā ar toksisku alkohola ilgstošu darbību, metabolisma traucējumiem ķermenī rodas gan muskuļu bojājums (tajā skaitā arī sirds muskuļa bojājums), neirālo struktūru (gan galvas smadzeņu, gan nervu šķiedru), gan citu orgānu, īpaši jau aknu, aizkuņģa dziedzera un neiru bojājums. Alkohola lietošanas pārtraukšana ir smagāka, ilgstošāka, ar smagākiem simptomiem kā trauksme un panikas lēkmes, svīšana, krampji, iekšēja un vēlāk jau ārēji redzama trīce ķermenī, epileptiformi krampji, nozīmīgi neirokognitīvi traucējumi.

Vai no paģirām iespējams izvairīties?

Visvienkāršākais veids, kā izvairīties no paģirām, ir nelietot alkoholiskos dzērienus, uzsver Bērziņa. Līksmību, prieku var iegūt arī cita veida aktivitātēs. Tomēr, ja bez alkohola devas neiztikt nemaz, tad svarīgi ņemt vērā, ka maksimālais daudzums, ko vienā dienā nevajadzētu pārsniegt ir piecas alkohola vienības. Alkohola vienība ir starptautiski pieņemts lielums – alkohola daudzums, ko vesels pieauguša cilvēka organisms pārstrādā stundas laikā:

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

  • 1 glāzīte (30 g) degvīna – 1 vienība;
  • 1 glāzīte (50 g) liķiera – 1 vienība;
  • 1 glāze (150 g) sausā vīna – 1 vienība
  • 1 pudele (0,5 l) gaišā alus – 1,5 vienības;
  • 1 pudele (0,5 l) tumšā alus – 2,5 vienības.

Tā kā cilvēki ļoti dažādi, ir grūti paredzēt, cik daudz dzērienu izraisīs paģiras. Taču ikreiz, kad cilvēki dzer līdz reibumam, pastāv iespēja, ka nākamajā dienā viņus var skart paģiras.

Kas pēcsvētku rītā liks justies labāk?

Bērziņa atklāj – lai gan tīmeklī un sociālajos medijos ir minēti daži līdzekļi paģiru mazināšanai, nevienam nav zinātniski pierādīta efektivitāte. Nav burvju dziras, lai pārvarētu paģiras, bet gan dziedē laiks. Cilvēkam jāgaida, kamēr organisms attīrīsies no  alkohola metabolisma toksiskajiem blakusproduktiem, atgūs šķidruma balansu, sadziedēs iekaisušos audus, atjaunos normālu imūnsistēmu un smadzeņu darbību.

Ir maldīgs uzskats, ka nepieciešams ārstēties ar to, ar ko saindējies, tikai mazākā devā, tā sakot, nepieciešams ”salāpīties”. Alkohola lietošana paģiru gadījumā atjauno alkohola koncentrāciju asinīs un tikai attālina paģiru iestāšanos laiku jeb to mirkli, kad atkal alkohola koncentrācija asinīs būs tuvu nullei. Rezultātā paģiras būs, bet tās būs nedaudz vēlāk. Pie tam šāda metode palielina alkoholisma rašanās risku, tāpēc tā nav pielietojama paģiru ārstēšanā.

Tomēr, ja pēc lustīgas līgošanas ir jūtams iepriekšējās nakts alkohola patēriņš, Bērziņa pastāsta, ka, tā kā paģiras ir alkohola intoksikācijas (saindēšanās) sekas, profilaktiskos nolūkos, kā pie intoksikācijas ir lietderīgi apsvērt aktīvās melnās ogles lietošanu vai tiem līdzīgu absorbentu lietošanu. Antioksidantu īpašības piemīt arī A, E un C vitamīniem.

Sakarā ar alkohola ietekmi uz šķidruma pastiprinātu izdalīšanu no organisma, ļoti ieteicams paralēli alkoholiskam dzērienam lietot arī līdzvērtīgā daudzumā bezalkoholisku šķidrumu. Ja tomēr ķermenis ir zaudējis šķidrumu un nākamā dienā ļoti slāpst, tad vēlams lietot ūdeni, bagātinātu ar minerālvielām un C vitamīnu, piemēram, citronūdeni ar medu vai dzērienus sportiskām aktivitātēm.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Ja no rīta pamostoties, ir izteiktas galvassāpes un šķiet, ka kafija palīdzēs tās mazināt, tad var nākties šajā pieņēmumā vilties. Kafijā esošais kofeīns tāpat kā alkohols ir urīndzenoša viela un var pastiprināt paģiru simptomus.

Arī no pretsāpju medikamentiem būtu vēlams atturēties, jo īpaši no acetaminofēna (pazīstams kā paracetamols) lietošanas, jo tas tiek izvadīts caur aknām un var radīt papildus slodzi jau tā noslogotajam orgānam. Pretsāpju un pretiekaisuma darbība ir ibuprofēnam un citiem nespecifiskiem pretiekaisuma līdzekļiem, taču arī šo preparātu lietošanas gadījumā jāatceras, ka tie var papildus alkoholam bojāt kuņģa gļotādu.

Galu galā, kā vēlreiz uzsver Bērziņa, vienīgais drošais līdzeklis pret paģirām ir izvairīties no paģirām, dzerot ar mērenību vai izvēloties alkoholu nelietot nemaz.

Aizmirsti par sālījumu!

Kā norāda uztura speciāliste Svetlana Aļeksejeva, universālas receptes pret paģirām nav, tomēr ir kāds vienkāršs paņēmiens, kas palīdzēs mazināt paģiru simptomus. Tā ir stipra tēja ar cukuru.

Svetlana Aļeksejeva
uztura speciāliste

“Tieši cukurs ir galvenais elements: nākamajā dienā pēc pārmērīgas alkohola lietošanas ir pazemināts cukura līmenis asinīs — šo stāvokli sauc par hipoglikēmiju, un to pavada trīcošas rokas, galvassāpes, nespēks un tā tālāk. Tādējādi stipra tēja ar cukuru palīdz ātri atjaunot glikozes līmeni asinīs un mazināt simptomus.”

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Tāpat ir svarīgi dzert daudz ūdens, kas palīdz izvadīt no organisma alkohola sadalīšanās produktus. Savukārt no leģendārā līdzekļa pret paģirām – sālījuma – tieši vajadzētu atturēties.

“Mēs nevaram precīzi zināt, cik daudz sāls tajā ir, bet, ja vēl iedzer ūdeni ar lielu nātrija daudzumu, organisms būs pārslogots,” skaidro speciāliste.

Izvēloties ūdeni, labāk nemesties galējībās un dot priekšroku dabīgam minerālūdenim: tas palīdzēs atjaunot nātrija, kālija, magnija un citu elementu līdzsvaru, bet neradīs papildu slodzi.

Tāpat brīdinām, ka, arī pašsajūtai uzlabojoties, pie stūres tik un tā nedrīkst uzreiz sēsties!

Labākais līdzeklis, kas palīdzēs izvairīties no paģirām, ir alkohola prātīga lietošana vai bezalkoholisko dzērienu izvēlēšanās. Lai skaisti svētki!

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm