Rudens dārzeņu laiks! Anita Pužule iesaka pievērst īpašu uzmanību tomātiem, bietēm un kartupeļiem

Rudens nāk ar daudz dažādiem dārza labumiem, kuri ir vitamīniem, minerālvielām bagāti un palīdz mums uzņemt visu nepieciešamo ziemas periodam. Sertificēta fitnesa trenere un masiere, veselīga uztura lietpratēja Anita Pužule rudenī aicina neaizmirst par Latvijā audzētiem dārzeņiem!

Par rudeni Anita saka, ka tas nav viņas mīļākais gadalaiks, bet tam piemīt sava burvība – krītošu lapu un ābolu smarža, kā arī prieku rada citi dārza labumi.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

“Rudens ir bagātīgākais ražas laiks, kad godā jāceļ mūsu pašu vietējie dārzeņi. Lai arī reizēm necili vai nepelnīti aizmirsti, tie ir pārsteidzoši noderīgi un nereti izkonkurē pat eksotiskākos “superfūdus”,” sarunā ar portālu “tv3.lv” stāsta Anita.

Šajā rudenī Anita iesaka pievērst īpašu uzmanību tomātiem, bietēm un kartupeļiem!

FOTO: PEXELS.COM

Tomāti.

“Ja vēlies būt vesels un skaists, tad tomāti jāēd gluži vai obligāti. Tomāti satur ievērojami daudz C un D vitamīnu, karotīnu, kalciju, cinku, magniju, dzelzi, un jodu un vēl virkni noderīgu vitamīnu un minerālvielu.

Šīs uzturvielas ir nozīmīgas asins recēšanas funkcijām, kaulu veselībai, imūnfunkcijā, veselīga asinsspiediena uzturēšanai, olbaltumvielu metabolismam, gremošanas procesu regulācijai un ādas veselībai,” atklāj Anita.

Fitnesa trenere uzsver, ka tomāti ir lielisks šķiedrvielu avots, kas var palīdzēt attīrīt gremošanas traktu, uzlabot gremošanu/barības vielu uzsūkšanos un veicināt veselīgu zarnu kustību.

Tomātos atrodams likopēns, viens no spēcīgākajiem zināmajiem antioksidantiem, kas pasargā organismu no vides kaitīgās ietekmes un iznīcina brīvos radikāļus, palēnina novecošanos. Tomāti ļoti ieteicami katram, kas vēlas nomest pāris liekos kilogramus, kontrolēt asinsspiedienu.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

“Nesen zinātnieki arī atklājuši, ka tomātu lietošana uzturā varētu atvieglot dažus menopauzes simptomus, piemēram, trauksmi, pamatvielmaiņas palēnināšanos, neregulāras sirdsdarbības problēmas,” nosaka Anita.

Uztura lietpratēja uzsver – lai gan tomātus var ēst gan svaigus, gan termiski apstrādātus, veselībai noderīgāks esot tieši otrs variants!

FOTO: PEXELS.COM

Bietes.

Par biešu augsto uzturvērtību un ietekmi uz veselību zināms daudz, tomēr ir pāris lietas, ko Anita gribētu īpaši uzsvērt un atgādināt.

“Biešu iekļaušana uzturā palīdz koriģēt hemoglobīna līmeni un novērst anēmiju. Tās satur ievērojamu daudzumu dzelzs un folskābes, kas palīdz ražot veselīgas sarkanās asins šūnas.

Ir noskaidrots, ka regulāra biešu sulas dzeršana palīdz uzlabot hemoglobīna rādītājus un novērst menstruāciju traucējumus,” atgādina Anita.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Bietes ir neticami fantastisks detoksa līdzeklis. Tajās atrodamā aminoskābe – beta alanīns – palīdz attīrīt asinis, ādu, aknas, kā arī uzlabo vielmaiņu.

Fitnesa trenere nosauc interesantu faktu, ka bietes var palīdzēt uzlabot pat sportisko sniegumu, tāpēc īpaši tiek ieteiktas atlētiem.

Katru dienu izdzerot glāzi biešu sulas, sportisti slodzes izturība var uzlaboties pat līdz 24 procentiem, bet asinsspiediens miera stāvoklī samazināsies – pateicoties bietēs esošajiem nitrītiem, kas atslābina un paplašina asinsvadus, palielina barības vielu un skābekļa piegādi muskuļiem slodzes laikā.

“Bietes vislabāk lietot uzturā svaigas vai spiest sulu, arī krāsnī ceptas vai grilētas, būs gan vērtīgas, gan garšīgas,” smaida Anita.

FOTO: PEXELS.COM

Kartupeļi.

“Nevaru nepieminēt tik populāro, bet diemžēl pēdējo gadu laikā nepelnīti nomelnoto dārzeni. Slikto slavu tas gan ieguvis pateicoties tieši neveselīgajiem gatavošanas veidiem, fritēšanai, cepšanai, čipsiem, bet patiesībā kartupelis ir viens no vērtīgākajiem rudens labumiem,” tā Anita.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Izrādās, vienā kartupelī ir vairāk nekā 40 % no diennakts C vitamīna devas. Tas īpaši svarīgs rudens periodā, kad laba imūnsistēmas darbība palīdzēs pasargāties no vīrusu un baktēriju izraisītajām saslimšanām.

Arī B6 vitamīna ir ievērojami daudz, turpat vai puse diennakts normas, šis vitamīns, veicina normālu nervu sistēmas darbību un psiholoģiskās funkcijas, palīdz cīnīties pret nogurumu.

“Aktīva dzīvesveida cienītājam būtu interesanti uzzināt, ka kālija necilajā dārzenī ir pat vairāk nekā banānā, tas, tāpat arī kā ar kartupelī atrodamo magniju. Magnijs atbalsta muskuļu funkcijas, mazina krampjus, palīdz samazināt nātrija līmeni un regulē šķidruma balansu organismā,” uzsver Anita.

Uztura lietpratēja uzskata, ka visveselīgākie ir ar mizu gatavoti kartupeļi. Eksperimentēt noteikti var arī ar krāsnī vai karstā gaisa friterī gatavotu kartupeļu receptēm.

Ko Anita domā par tādām rudens veltēm, kā – kālis, kalē kāposts, lasi ŠEIT!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Vai sēnes uzturā ir noderīgas? Lasi ŠEIT!

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm